TRYGGE KØB - 60 DAGE FORTRYDELSESRET

GRATIS FRAGT OVER 499 KR

Log ind

Black Week – Op til 50% på køkken og madlavning

Inspiration/Guides/Raw food tips & fakta

Raw food tips & fakta

Raw food, eller råkost, er idag på manges tanker og tallerkener – men hvad er det og hvorfor spiser man det? Dietisten Linn fortæller om emnet og giver tips på fem populære og sunde raw food råvarer.
torsdag den 22. februar 2024
Del artiklen

Hvad er raw food og hvorfor spiser man det?

Raw food betyder at maden ikke opvarmes til mere end 42 grader Celsius. Tanken er at man så beholder så meget næring som muligt.

Er der mere næring i raw food?

At opvarme maden har en lille påvirkning på næringsindholdet af fedt, kulhydrater og proteiner men gør ofte at kroppen lettere kan optage dem. Men en del vitaminer og mineraler kan gå tabt ved tilberedning. Indholdet af mineraler formindskes da en del af det render ud i kogevæsken. Selv nogle vitaminer kan til en vis del koges væk, eller delvis ødelægges ved tilberedning.

Hvilke nærings-emner er særligt følsomme overfor opvarmning og hvor findes de?

De vandopløselige B- og C-vitaminer er særligt overfølsomme overfor opvarmning. C-vitamin findes der fremfor alt meget af i de fleste grøntsager og bær, derfor er det godt at lave disse på en lav temperatur og under kort tid.

Kan næring i maden også blive bedre af opvarmning?

At opvarme maden kan faktisk også forbedre næringen. Tomater er et godt eksempel på dette, da opvarmningen gør det lettere for kroppen at optage antioxidanten Lycopen. Derfor er tomatpuré og hakkede tomater eksempelvis meget bedre kilder til lycopen end friske tomater.

5 populære og næringsrige raw food råvarer

Nødder – Propfyldte med sund fedt, proteiner, flere mineraler og vitaminer deriblandt jern, kalcium, magnesium, vitamin E. Et par spiseskeer om dagen er en god mængde som er godt for hjerte og krop!

Spirende Bælgfrugter – Bønner, linser og ærter er nogle rigtige næringsbomber fyldte med bland andet fiber, jern, protein og zink – og ved at de er spiret bliver det lettere for kroppen at tilkomme en del af næringen!

Kål – Kål er rigtig supermad som mætter godt med sit rige fiberindhold, og har et fint indhold af foreksempel C- og K-vitamin. Godt at have som base i en salat, som holder så godt i køleskabet at du nemt kan bruge af den hele ugen og sørge for at der er grønt til maden!

Dadler – Rige på blandt andet fiber, vitamin B6, jern og kalium. Perfekte som en sundere  snack!

Havregryn – Et normalt ingrediens i klassiske raw food boller. Havregryn er et fuldkornsprodukt hvilket gør den rig på vitaminer, fiber og mineraler, og super for vores hjertesundhed!

Køkkenredskaber og raw food

En sjov måde at spise mere grønt på!

At lave mere raw food kan være en sjov og ny måde at spise mere grønt på! Man kommer langt med en blender, et skærebræt og en kniv. Det kan også være praktisk og sjovt at bruge spiralizer og citruspresser.

5 populære køkkenredskab til raw food-madlavningen

·        Spiralizer

·        Citruspresser

·        Blender

·        Skaerebraet

·        Kökkenkniv

-

KitchenTime - en del af Nordic Nest AB (org. Nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige